Zašto bi neko koristio I Ching/Yìjīng/易經 ?

Postoji mnogo knjiga o Yi Jingu (i mnogo prijevoda/tumačenja osnovnog teksta). Praktično svi će vam reći da se Yi Jing koristi kao priručnik za proricanje, ali i kao knjiga mudrosti. To je istina - to su dva lica iste stvari. Jedan je yin strana (proricanje) kada primamo drevnu mudrost, a drugi je yang kada preuzmemo aktivnu ulogu i projiciramo tu mudrost prema van.

Počevši od Konfucija i do danas Yi Jing je cjenjen prvenstveno kao knjiga mudrosti. U Song dinastiji Zhu Xi je „ponovno otkrio“ Yi Jing kao priručnik za proricanje, međutim stigma proricanja ostala je do danas. Biti mudar i dalje je poželjnije nego biti prorok ili "gatara". Ovo je samo još jedan od mnogih društveno induciranih stereotipa koji se održava kroz generacije i društva. Yang je bio i još uvijek se smatra preferiranom silom u nerazdvojnom dvojcu yin i yang.

Nagađanje o budućim događajima svakodnevna je pojava kada su u pitanju vremenske prognoze, ekonomska prognoza, predviđanje vjerojatnih ishoda određenih zdravstvenih stanja itd. Međutim, svi su oni izbjegli stigmatizaciju stavljajući ogrtač svemoćne nauke koja djeluje kao cjepivo protiv (većine) sumnji i skepticizma. Predviđanja koristeći Yi Jing vjerojatno će biti ismijana iz jednostavnog razloga - ljudi ne razumiju kako Yi Jing funkcionira i još gore, čak ni ne razumiju kako bi to uopće moglo funkcionirati.

Je li zaista moguće istinito prognozirati buduće događaje?

Da, jeste. Budućnost je, međutim, isključivo proizvod našeg uma - ono što doživljavamo čulima vjerovatno i u određenoj mjeri ima postojanje nevezano za naš um, međutim kategorije vremena, poput prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, isključivo su proizvodi unutarnjeg rada našeg uma. Budućnost je sadašnjost koja se odvila/razmotala/rasklopila (prošlost je takođe sadasnjost koja se odvila/razmotala/rasklopila). Budućnost je poput kašičice čaja Longjin u staklenom čajniku - prelijte je šoljom vrele vode i gledajte kako oživljava. Ipak, ne razlikuje se od listova čaja koji se još nalaze na biljci čajnog drveta, ne razlikuje se od listova čaja nakon sušenja i pakiranja, samo je promijenio svoj oblik ovisno o okolnostima.

Sve naše budućnosti su već ovdje i sada, spremne za otvaranje/odmotavanje/rasklapanje/odvijanje.

Prije pet hiljada godina stari Kinezi nisu smatrali da Yi Jing pripada mađioničarskim umjetnostima, današnji učenjaci takođe ne tvrde da Yi Jing ima magična svojstva.

Niko ne zna kako Yi Jing funkcionira. Najuvjerljivija hipoteza do sada je ona od Carla Junga koji je objasnio sposobnosti predviđanja Yi Jing -a djelovanjem našeg podsvjesnog uma (sinkronicitet).

Dobra stvar u predviđanju Yi Jing -a je to što se predviđanja uvijek mogu provjeriti - ako želite znati šta će se dogoditi, recimo za 6 mjeseci, postavite pitanje, dobijete odgovor i šest mjeseci kasnije vratite se i provjerite je li predviđanje bilo tačno. Na osnovu te logike i vlastitog iskustva s Yi Jingom, s povjerenjem tvrdim: Yi Jing se može koristiti za pouzdana predviđanja budućih događaja. Što i nije tako teško s obzirom na to da budućnost zapravo ne postoji osim kao koncept našeg uma.

Sva predviđanja objavljena na ovoj web stranici mogu se provjeriti na isti način. Glavna ideja ove web stranice je pokazati praktičnu vrijednost ove nevjerojatne knjige pod nazivom Yi Jing.

Ovo zvuči tako zanimljivo, gdje mogu saznati više?

Možete zaroniti u ocean knjiga koje postoje ili možete jednostavno pogledati ovaj članak na Wikipediji i početi odatle.

Last edit: March 2017